De Museumkring

ánders kijken naar kunst

Ga je graag naar een museum, maar liever niet alleen?

Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?

Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?

Wil je ánders leren kijken naar kunst?

Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring!

Wat is de museumkring?

De museumkring bestaat uit een aantal groepen die op een vaste dag in de maand samenkomen. Eén seizoen bestaat uit 4 rondleidingen, waarbij we uiteenlopende exposities en collecties bezoeken. Altijd actueel, afwisselend en verdiepend, maar vooral ook heel erg gezellig.

Tijdens het museumbezoek leer je op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. In het gezelschap van een klein groepje gelijkgestemden krijg je zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen.

De museumkring biedt niet alleen museale verdieping maar het is ook een persoonlijke verrijking.

Een unieke formule

Wat maakt de museumkring uniek?

 • De museumkring is al 18 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 70 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
 • De groepen zijn klein (maximaal 15 deelnemers), hierdoor kan iedereen het verhaal goed horen en de kunstwerken optimaal bekijken.
 • Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
 • Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
 • Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorisch jargon wordt uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
 • Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
 • Geen lange tekstbordjes lezen, maar alle aandacht voor de kunstwerken zelf. Luisterend naar de verhalen kun je de objecten goed bekijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
 • Tijdens de rondleiding is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en met anderen in gesprek te gaan over de kunstwerken.
 • Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
 • De kleine groepen maken het mogelijk om  andere enthousiaste kunstliefhebbers (beter) te leren kennen.
 • De groepen worden per seizoen samengesteld en in principe zie je dus iedere rondleiding dezelfde gezichten. 
 • Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.

Cursisten aan het woord

Marielle weet écht waar ze het over heeft, maakt een fijne selectie bij grote tentoonstellingen en maakt haar eigen verhaal. Daardoor kom je leuke anekdotes tegen die je voor altijd bijblijven, waar kennis (bij mij althans) anders meestal niet verder reikt dan de uitgang van het museum. Bovendien vertelt ze leuk en weet ze een fijne, ontspannen sfeer te creëren in haar groepen. Hieke

eigenaar, devolle200.nl

Je ziet meer als je weet waar je naar kijkt!

Ik heb gisteren genoten van de rondleiding in het Rijksmuseum en ik heb genoten van je cursus in Leiden, dankjewel. Je bent uitermate goed op de hoogte van  ins en outs van de kunstgeschiedenis en je weet deze kennis op een plezierige en enthousiaste wijze over te brengen. Fijn om naar te luisteren. Lia

cursist

Ik kan het iedereen aanraden om mee te gaan met Marielle naar een van de mooie musea in het land. Ze vertelt haar verhaal op een hele leuke manier en betrekt de kijker ook echt bij de schilderijen. Ik hoop zeker nog een keertje aan te kunnen sluiten bij één van de rondleidingen en me onder te dompelen in de mooie verhalen van de kunstgeschiedenis. Roumayne

eigenaar, lerenvankunst.nl

Ik heb werkelijk genoten van de cursus en heb er iedere week naar uitgekeken!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na  de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt. Chelly

deelnemer van de basiscursus kunstgeschiedenis

Veelgestelde vragen

Hoe laat starten de rondleidingen?

Je wordt ingedeeld in een ochtend of middaggroep. Doorgaans starten die respectievelijk om 11.00 en 13.30 uur. Deze tijden kunnen enigszins wijzigen  i.v.m. afspraken bij het betreffende museum. In de week voorafgaand aan iedere rondleiding ontvang je nog een mailbericht met de exacte starttijden en locatiegegevens.

 

Hoe lang duren de rondleidingen?

Doorgaans duren de rondleidingen 1 tot 1,5 uur. Dit hangt af van de grootte van de tentoonstelling of van de restricties die door het museum zijn opgelegd (bij sommige musea is het toegestaan om maximaal 1 uur rond te leiden).

 

Wat als ik een keer niet mee kan?

Geen punt, in overleg kun je met een andere groep op een andere dag meedoen (indien plaats beschikbaar). Als dat niet lukt, mag er ook iemand anders voor jou in de plaats meedoen. (dit is een extra service van kunst & context en er kunnen geen rechten aan worden ontleend)

 

Is de entree bij de prijs inbegrepen?

Nee, de toegangskaartjes dien je zelf te regelen. Het is aan te raden om bijvoorbeeld een museumkaart of Rembrandtpas aan te schaffen. Deze bieden vaak gratis toegang tot veel musea in Nederland. Bij sommige speciale tentoonstellingen wordt bij de museumkaart nog een toeslag gerekend (bij Rembrandtpas niet). Kijk voor meer informatie over deze kaarten op https://www.museumkaart.nl en https://www.verenigingrembrandt.nl

NB: voor seizoen januari-april zal in verband met gereserveerde bloktijden bij de tentoonstelling Caravaggio de toeslag voor de entree door Kunst & Context worden voldaan.

 

Kan ik ook een enkele keer meedoen?

De museumkring wordt alleen aangeboden als pakket van vier rondleidingen.

Het is wel mogelijk om in overleg een aparte rondleiding te boeken, daarvoor geldt een ander tarief. Bij interesse kun je contact opnemen via onderstaand formulier, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Iedere maand een andere tentoonstelling

Programma voorjaar 2019

(Programma onder voorbehoud)

Utrecht, Caravaggio en Europa, Centraal Museum Utrecht

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Goden van Egypte, Rijksmuseum van Oudheden Leiden

Met de grote tentoonstelling Goden van Egypte brengt het Rijksmuseum van Oudheden weer vele topstukken naar Nederland. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was. Met onder andere imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten.

Maestro van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht, Kunsthal Kade Amersfoort

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling ‘MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief.

Manzoni in Holland, Stedelijk Museum Schiedam

Voor het eerst in vijftig jaar zal in de tentoonstelling Manzoni in Holland het werk van Piero Manzoni weer op grote schaal in Nederland te zien zijn. De Italiaanse kunstenaar bouwde in zijn korte leven – van 1933 tot 1963 – een indrukwekkend oeuvre op. Internationaal wordt hij gezien als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. De tentoonstelling laat Manzoni´s artistieke ontwikkeling zien en zijn invloed op kunstenaars in Nederland en daarbuiten.

Data voorjaar 2019

DINSDAG 

15 januari

19 februari

19 maart

16 april

VRIJDAG 

11 januari

15 februari

15 maart

12 april

ZATERDAG

19 januari

16 februari

16 maart

13 april

Aanmelding en kosten

Deelname voor het nieuwe seizoen januari-april 2019 bedraagt € 115,00. Dit is inclusief 21 % BTW en inclusief de toeslag voor de tentoonstelling Caravaggio (in verband met gereserveerde bloktijden zal de toeslag voor de entree door Kunst & Context worden voldaan). De entreetickets voor de overige tentoonstellingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. We laten weten of er nog plaats is in de groep van jouw voorkeur en dan ontvang je tevens de betalingsgegevens. Pas nadat de betaling bij ons is ontvangen is de aanmelding volledig. De maximale groepsgrootte is 15 personen.

Heel graag tot ziens in het museum!

Mariëlle

Ik wil ook graag meedoen met de museumkring en verneem graag of er nog plaats is.

Privacy

Lees hier onze privacyverklaring