De Museumkring

ánders kijken naar kunst

Ga je graag naar een museum, maar liever niet alleen?

Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?

Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?

Wil je ánders leren kijken naar kunst?

Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring!

Wat is de museumkring?

De museumkring bestaat uit een aantal groepen die op een vaste dag in de maand samenkomen. Eén seizoen bestaat uit 4 rondleidingen, waarbij we uiteenlopende exposities en collecties bezoeken. Altijd actueel, afwisselend en verdiepend, maar vooral ook heel erg gezellig.

Tijdens het museumbezoek leer je op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. In het gezelschap van een klein groepje gelijkgestemden krijg je zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen.

De museumkring biedt niet alleen museale verdieping maar het is ook een persoonlijke verrijking.

Een unieke formule

Wat maakt de museumkring uniek?

 • De museumkring is al 18 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 70 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
 • De groepen zijn klein (maximaal 15 deelnemers), hierdoor kan iedereen het verhaal goed horen en de kunstwerken optimaal bekijken.
 • Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
 • Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
 • Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorisch jargon wordt uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
 • Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
 • Geen lange tekstbordjes lezen, maar alle aandacht voor de kunstwerken zelf. Luisterend naar de verhalen kun je de objecten goed bekijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
 • Tijdens de rondleiding is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en met anderen in gesprek te gaan over de kunstwerken.
 • Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
 • De kleine groepen maken het mogelijk om  andere enthousiaste kunstliefhebbers (beter) te leren kennen.
 • De groepen worden per seizoen samengesteld en in principe zie je dus iedere rondleiding dezelfde gezichten. 
 • Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.

Cursisten aan het woord

Marielle weet écht waar ze het over heeft, maakt een fijne selectie bij grote tentoonstellingen en maakt haar eigen verhaal. Daardoor kom je leuke anekdotes tegen die je voor altijd bijblijven, waar kennis (bij mij althans) anders meestal niet verder reikt dan de uitgang van het museum. Bovendien vertelt ze leuk en weet ze een fijne, ontspannen sfeer te creëren in haar groepen. Hieke

eigenaar, devolle200.nl

Je ziet meer als je weet waar je naar kijkt!

Ik heb gisteren genoten van de rondleiding in het Rijksmuseum en ik heb genoten van je cursus in Leiden, dankjewel. Je bent uitermate goed op de hoogte van  ins en outs van de kunstgeschiedenis en je weet deze kennis op een plezierige en enthousiaste wijze over te brengen. Fijn om naar te luisteren. Lia

cursist

Ik kan het iedereen aanraden om mee te gaan met Marielle naar een van de mooie musea in het land. Ze vertelt haar verhaal op een hele leuke manier en betrekt de kijker ook echt bij de schilderijen. Ik hoop zeker nog een keertje aan te kunnen sluiten bij één van de rondleidingen en me onder te dompelen in de mooie verhalen van de kunstgeschiedenis. Roumayne

eigenaar, lerenvankunst.nl

Ik heb werkelijk genoten van de cursus en heb er iedere week naar uitgekeken!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na  de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt. Chelly

deelnemer van de basiscursus kunstgeschiedenis

Veelgestelde vragen

Hoe laat starten de rondleidingen?

Je wordt ingedeeld in een ochtend of middaggroep. Doorgaans starten die respectievelijk om 11.00 en 13.30 uur. Deze tijden kunnen enigszins wijzigen  i.v.m. afspraken bij het betreffende museum. In de week voorafgaand aan iedere rondleiding ontvang je nog een mailbericht met de exacte starttijden en locatiegegevens.

 

Hoe lang duren de rondleidingen?

Doorgaans duren de rondleidingen 1 tot 1,5 uur. Dit hangt af van de grootte van de tentoonstelling of van de restricties die door het museum zijn opgelegd (bij sommige musea is het toegestaan om maximaal 1 uur rond te leiden).

 

Wat als ik een keer niet mee kan?

Geen punt, in overleg kun je met een andere groep op een andere dag meedoen (indien plaats beschikbaar). Als dat niet lukt, mag er ook iemand anders voor jou in de plaats meedoen. (dit is een extra service van kunst & context en er kunnen geen rechten aan worden ontleend)

 

Is de entree bij de prijs inbegrepen?

Nee, de toegangskaartjes dien je zelf te regelen. Het is aan te raden om bijvoorbeeld een museumkaart of Rembrandtpas aan te schaffen. Deze bieden vaak gratis toegang tot veel musea in Nederland. Bij sommige speciale tentoonstellingen wordt bij de museumkaart nog een toeslag gerekend (bij Rembrandtpas niet). Kijk voor meer informatie over deze kaarten op https://www.museumkaart.nl en https://www.verenigingrembrandt.nl

 

Kan ik ook een enkele keer meedoen?

De museumkring wordt alleen aangeboden als pakket van vier rondleidingen.

Het is wel mogelijk om in overleg een aparte rondleiding te boeken, daarvoor geldt een ander tarief. Bij interesse kun je contact opnemen via onderstaand formulier, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Iedere maand een andere tentoonstelling

Programma najaar 2018

(Programma onder voorbehoud)
Art Nouveau in Nederland, Gemeentemuseum Den Haag
Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek zijn. Na een eeuw van stijlen die het verleden citeren, ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in. Art nouveau sprankelt in ons land van vernieuwingsdrift en idealisme, maar er wordt evengoed gezocht naar het authentieke. Met een interdisciplinaire presentatie zet het Gemeentemuseum de toegepaste kunsten uit het fin de siècle in een brede context. Zo maakt de tentoonstelling de dynamiek van die tijd (1884-1914) inzichtelijk, voelbaar én herkenbaar in onze tijd waarin authenticiteit en vakmanschap opnieuw hoog in het vaandel staan.
Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst, Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal Rotterdam toont in het najaar van 2018 in de tentoonstelling Actie <-> Reactie de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de meest beroemde kinetische kunstenaars ter wereld. Dit indrukwekkende overzicht biedt het publiek een ervaring met kunst die appelleert aan verschillende zintuigen. Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe!
Frans Hals en de Modernen, Frans Halsmuseum Haarlem

Tweehonderd jaar na zijn dood werd Frans Hals herontdekt als modern idool. Hij werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat negentiende-eeuwse kunstenaars als Edouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Stuk voor stuk waren ze zeer onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl, die ‘impressionistisch’ overkwam. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde zeventiende-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst.

Anne & Patrick Poirier, De Pont Tilburg
De artistieke zoektocht van Anne & Patrick Poirier begon bijna vijftig jaar geleden in Rome. Tijdens een verblijf in de Villa Medici, de Franse academie ter plaatse, raakten ze geboeid door de eeuwenoude ruïnes en andere sporen van het verleden die overal in de stad zichtbaar zijn. Sindsdien speelt de herinnering een hoofdrol in hun werk, naast de kwetsbaarheid van cultuur, natuur en de mens. Vanaf het begin van hun gezamenlijke carrière treedt het kunstenaarsduo afwisselend op als architect en archeoloog. Hun werk was de afgelopen decennia in Nederland slechts sporadisch te zien. De tentoonstelling in De Pont biedt voor het eerst een ruim overzicht van de jaren zeventig tot nu.

Data najaar 2018

DINSDAG (Nog 1 plaats beschikbaar)

18 september

eenmalig op donderdag: 11 oktober

13 november

11 december

VRIJDAG (Uitverkocht)

14 september

5 oktober

9 november

7 december

ZATERDAG (nog 2 plaatsen beschikbaar)

15 september

6 oktober

10 november

8 december

Aanmelding en kosten

Deelname voor het nieuwe seizoen september-december 2018 bedraagt € 105,00. Dit is inclusief 21 % BTW en inclusief een kop koffie/thee bij het eerste bezoek, maar exclusief de entree tot de musea.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. We laten weten of er nog plaats is in de groep van jouw voorkeur en dan ontvang je tevens de betalingsgegevens. Pas nadat de betaling bij ons is ontvangen is de aanmelding volledig. Er zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar dus wacht niet te lang want vol = vol. De maximale groepsgrootte is 15 personen.

Heel graag tot ziens in het museum!

Mariëlle

Ik wil ook graag meedoen met de museumkring en verneem graag of er nog plaats is.

Privacy

Lees hier onze privacyverklaring