Anders kijken, meer zien!
Wil je meer leren over en van kunst?
Ga je graag naar een museum en wil je meer kennis opdoen van de kunstgeschiedenis?
Wil je je blik verruimen en je verdiepen in de mooiste kunst van oudheid tot het heden?
Ben je nieuwsgierig naar het verhaal áchter de kunst?
Filosofeer je graag over de betekenis en de context van een kunstwerk?
Wil je ánders leren kijken naar kunst?
Zou je graag gelijkgestemde kunstliefhebbers willen ontmoeten?

Doe dan mee met de Museumkring Online!
Doe mee met de hele reeks voor 150 euro
De colleges worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken tot einde seizoen (eind juni 2021)
Wat houdt de museumkring online in?
De museumkring bestaat uit een reeks online colleges over actuele museum exposities en interessante thema’s uit de kunstgeschiedenis, waarbij kunstbeschouwing centraal staat.
Kunstbeschouwing en de kunst van het kijken:
Kijken en waarnemen doen we grotendeels onbewust. We zien wat we (her)kennen, maar het onbekende blijft daardoor vaak ongezien. Wanneer we de tijd nemen om bewuster, met meer aandacht en meer nieuwsgierigheid te kijken gaan we veel meer zien en begrijpen. Pas dan onthullen zich de diepere lagen en betekenissen van een kunstwerk.
Met de online museumkring beoefenen we de kunst van het kijken, door op een interactieve manier ‘bewuster’ naar kunst te kijken en kennis over de makers en context in verband te brengen met de getoonde werken. Je krijgt zo een schat aan informatie waardoor jouw blik op de kunst voor altijd zal veranderen en je waarschijnlijk ook buiten het museum anders naar de wereld gaat (leren) kijken.
De museumkring biedt daarmee niet alleen museale verdieping maar ook een persoonlijke verrijking.
Een unieke formule
Wat maakt de online museumkring uniek?
- De museumkring is al meer dan 20 jaar heel succesvol. Inmiddels doen er meer dan 75 terugkerende cursisten mee (sommigen zijn al deelnemer vanaf het eerste uur).
- Kunsthistorica Mariëlle kiest ieder seizoen zorgvuldig de mooiste en belangrijkste tentoonstellingen die je niet mag missen.
- Als deelnemer van de museumkring zie je tentoonstellingen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben
- De online colleges kun je rechstreeks volgen én na afloop terugkijken in de online leeromgeving
- alle colleges worden opgenomen en kunnen gedurende het hele seizoen worden teruggekeken.
- Om deel te nemen heb je absoluut geen voorkennis nodig, kunsthistorische termen worden uitgelegd, dus iedere rondleiding wordt je op dat gebied ook een stukje wijzer.
- Gaandeweg leer je heel veel over verschillende onderwerpen/stromingen/verhalen/symbolen uit de kunstgeschiedenis, zonder daarvoor extra te hoeven studeren.
- Na het volgen van de online colleges zul je heel anders naar de tentoonstellingen kijken en er zullen je nog meer details opvallen, waar je anders zó aan voorbij zou zijn gelopen.
- De colleges zijn deels interactief en is er ruim de mogelijkheid om vragen te stellen.
- Marielle is een enthousiaste kunsthistorica en verteller met een heel ruime en brede kennis van de wereld van de kunst(geschiedenis). Ze leert jou ook om te kijken als een kunsthistoricus.
- Mis geen enkele bijzondere tentoonstelling meer: de datum en het museum staan maanden van tevoren al vastgelegd in de agenda.
Cursisten aan het woord
Ik heb gisteren genoten van ‘Anders Zorn’ en ik maak je mijn complimenten. Heel knap gedaan en zeer informatief! Door jouw colleges over kunst wordt het leven met Corona in ieder geval aangenamer!
Ik wil je heel erg bedanken voor de rondleidingen in de achterliggende maanden. Wat ben jij een inspirerend mens en wat een kennis!
Het was voor mij echt een feestje om onder jouw leiding naar een tentoonstelling te gaan.
Ik hoop in een komend seizoen weer mee te mogen en kunnen doen.
Je ziet méér als je weet waar je naar kijkt!
Wat was dat leuk! Heb echt een uur geboeid zitten luisteren en kijken!
Woensdag ga ik naar Tholen in Dordrecht zoals ik al meldde. Uiteraard ga ik eerst nòg een keer je lezing bekijken. Ik kom helemaal beslagen “ten ijs”. Een paar dagen later naar het Rijksmuseum. En ook daarvoor kijk ik nog een keer naar je lezing. Heerlijk dat dat zo kan.
Mariëlle, nogmaals veel dank voor je colleges. Ik durf gezien mijn leeftijd nog niet met het openbaar vervoer laat staan naar een museum, dus jouw online colleges zijn een fantastische uitkomst.
Ik kijk steeds enorm uit naar het volgende museumbezoek!
Kunst verrijkt je leven!
De rondleiding in het Rijksmuseum was ook een klein feestje voor me. Ik bewonder de manier waarop je mij iedere keer weer hebt weten te boeien met
alle informatie. Er zijn best wel onderwerpen/periodes geweest waarvan ik van tevoren dacht dat
daar mijn interesse niet echt zou liggen maar na de les was mijn nieuwsgierigheid
toch weer gewekt.
Voordelen van online colleges
Iedere maand een andere tentoonstelling
Programma januari-juni 2021
Het programma ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit:
Godinnen van de art nouveau
Tijdens dit online college ga ik in op de achtergronden, verhalen en context rondom de mysterieuze godinnen in de kunst en kunstnijverheid van rond 1900, waarbij we inzoomen op de bijzondere materialen en details die zo kenmerkend zijn voor de vormgeving van de art nouveau.We bekijken werken van Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Aubrey Beardsley, René Lalique en Henri de Toulouse-Lautrec en ik zal ook speciale aandacht schenken aan vrouwelijke kunstenaars. Dit college sluit aan bij de tentoonstelling in het Allard Pierson Museum Amsterdam (te zien van 20 januari tot 21 maart 2021)
Belgische Modernisten Ensor, Delvaux, Magritte
In dit college verdiepen we ons in het leven en werk van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte. Aan bod komen respectievelijk het impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme. De kunstwerken weerspiegelen de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor de fantasie. Dit college sluit aan bij de tentoonstelling in Singermuseum, Laren (te zien vanaf 26 januari tot 25 april 2021)
Maria Magdalena
Maak kennis met de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus? Voor het eerst wordt er een complete tentoonstelling aan haar gewijd in het Catharijneconvent te Utrecht (te zien van 18 februari tot en met 29 augustus 2021)
Vervlogen – geuren in kleuren
Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie en thee), de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Hoe werd geur (en de reuk) uitgebeeld in de kunst van de zeventiende eeuw en welke betekenis hechtte men aan geur? Deze vragen zullen worden beantwoord in het online college dat aansluit op de tentoonstelling in het Mauritshuis, Den Haag (te zien van 11 februari t/m 6 juni 2021)
Wanderlust, Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900
In dit college reizen we met bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars uit de negentiende eeuw naar exotische oorden en verre streken met spectaculaire berglandschappen en adembenemende vergezichten. Hoe ging het reizen er destijds aan toe, en welk verlangen schuilde er achter deze wanderlust? We zoomen in op het werk van onder andere Cornelis Kruseman, Johan-Barthold Jongkind, Pierre Louis Dubourcq, Raden Saleh en Jacob Maris, maar ook van minder bekende namen als Bramine Hubrecht, Antoine Payen, Betzy Rezora Berg en Alexander Wüst. Deze zijn te zien in de tentoonstelling in het Dordrechts museum (te zien van 28 maart tot en met 23 augustus 2021)
In de ban van Ararat, schatten uit het oude Armenië
In dit college maken we een tijdreis door de rijke geschiedenis van Armenië. Archeologische vondsten zoals gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers geven een beeld van de indrukwekkende historische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom. Dit college sluit aan bij de tentoonstelling in het Drents Museum te Assen (te zien van 28 maart tot en met 5 september 2021)
Dinsdag 19 januari
Dinsdag 16 februari
Dinsdag 16 maart
Dinsdag 20 april
Dinsdag 18 mei
Dinsdag 15 juni
Losse lezing: 29 euro
Gehele reeks van 6 lezingen: 150 euro (= korting van 24 euro)
