Regelmatig schrijf ik artikelen voor kunstenaars en kunstliefhebbers in populair wetenschappelijke tijdschriften zoals Palet magazine en Atelier magazine. Daarnaast schrijf ik teksten voor en over hedendaagse kunstenaars voor tentoonstellingscatalogi en websites.

Invenzioni capric(ciose) di Carceri van Piranesi “I need to produce great ideas, and I believe that if I were commissioned to design a new universe, I would be mad enough to undertake it.”  “Ik heb de behoefte om grote ideeën vorm te geven en ik geloof dat als ik de...

Van Eyck. Een optische revolutie

Verbluffend realistisch en gedetailleerd tot op de vierkante millimeter. Het beroemde altaarstuk met het Lam Gods uit de Sint Baafskathedraal te Gent, het grootste werk uit het oeuvre van Van Eyck, meet in geopende toestand bijna 3,50 bij 4,50 meter. Het werk werd bijna 600 jaar geleden begonnen door Hubert van Eyck en afgemaakt, na diens dood in 1426 door de jongere broer Jan (ca. 1390-1441).

Plautilla Nelli

Het Laatste Avondmaal is van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw een populair onderwerp op de wanden van de eetzaal van menig klooster en bijna iedereen kent wel de beroemde versie van Leonardo da Vinci.
Maar wie kent deze monumentale versie uit Florence nog? Dit werk, met een afmeting van maar liefst 1,92 bij 6,71 is rond 1550-1568 geschilderd door een kunstenaar waarvan velen de naam nog nooit hebben gehoord. Haar naam is Plautilla Nelli (1524-1588) en ze is de eerste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance!

De nieuwe gevel van de Lakenhal

De Lakenhal in Leiden is weer open na een grondige verbouwing, restauratie en uitbreiding. Het museum verwelkomt een nieuwe telg in de familie van bakstenen gebouwen uit vier eeuwen geschiedenis. Ik interviewde een van de architecten, Ninke Happel…